Google Street View nu i en stad nära dig

Ta en promenad uppför Götgatsbacken i södra Stockholm, beundra domkyrkan i Uppsala eller hitta den lilla restaurangen på Gotland – Street View i Google Maps visar nu panoramabilder av en stad nära dig.

Igår lanserades Google Street View för den svenska marknaden. Du kan nu via Google Maps ”besöka och vandra runt i” städer från Smygehuk i söder till Kiruna i norr. Street View lanserades för första gången i USA i maj 2007 och är idag en populär tjänst i hela världen. Den innehåller bland annat bilder från USA, Japan, Australien, Nya Zeeland, Frankrike, Spanien, Italien, Storbritannien och Nederländerna. Tjänsten finns också tillgänglig genom Google Earth och Google Maps for Mobile.

Dra fördel av Street View

Med hjälp av Googles utmärkta API kan och borde du dra fördel av Street View genom att inkludera Google Maps på din webbplats och t.ex. ge blivande hotellgäster möjlighet att se var ditt hotell ligger. Det här bådar för många intressanta kommande webbtjänster. Några företag som redan använder Street View är VisitSweden, Scandic och Boliga.se.

WordPress

Använder du WordPress kan du börja använda dig av Street View direkt genom ett flertal plugins som infogar Google maps på din blogg. Google Maps for WordPress är en variant men det finns fler.

Testa Street View

För att testa Street View så går du först in på Google Maps. Skriv därefter in stadens namn som du vill titta på i sökrutan till vänster. När staden kommer fram som en karta kan du se gatubilder genom att först zooma in så mycket det går och därefter dra den orange ”Pegman-ikonen”, som finns på vänster sida om kartan, till den blåmarkerade gata som du vill titta på. Du kan därefter ”promenera” runt i stadsdelen genom att dubbelklicka på den plats på bilden som du vill gå till. Genom att hålla in vänster musknapp kan du också panorera bilderna i 360 grader.

Tyvärr finns inte hela Sundbyberg med (där jag bor) ännu men Google lovar att antalet stadsdelar kommer att öka i snabb takt. Finns ditt hus med?

Intressanta siffror om Google Street View

  • 5 – Antalet amerikanska städer som fanns tillgängliga när Street View först lanserades (San Francisco, New York, Las Vegas, Miami, och Denver).
  • 100 – Antal stadsområden i världen där Street View finns tillgängligt.
  • 12 – Det genomsnittliga antalet panoramaöverblickar en användare gör varje gång de använder Street View.
  • 15 – Antal gånger per dag i genomsnitt som Street View-förarna måste klättra upp på bilens tak och tvätta rent kameralinserna, täcka över kamerorna när det regnar och kontrollera .
  • 28 – Antalet städer som nu finns tillgängliga på Street View Sverige (Stockholm, Göteborg, Malmö etc).
  • 4 345 – Antal mil som kördes när Sverige fotograferades.
  • Tiotals miljoner – Antal bilder som hittills tagits.

Informationsfilm från Youtube

Kommentera