Adjö nofollow – kommentera och få länkjuice från bywire

Jag har från och med idag tagit bort taggen nofollow från kommentarer på bywire. För att skilja agnarna från vetet så krävs det tre godkända kommentarer innan taggen tas bort.

Sedan starten av bywire så har jag följt diskussionerna i bloggosfären kring taggen rel=”nofollow” på länkar i kommentarer. För er som inte vet vad nofollow är så kan ni läsa mer om det på wikipedia. Lite förenklat kan man säga att det är en tagg som gör sökmotorer blinda för externa länkar (länkar som leder till andra hemsidor).

En av de viktigaste faktorerna för att hamna högt i sökmotorer är att andra sidor länkar till din. I och med det tror t.ex. Google att din sida har högre relevans än andras. För att förhindra spam från kommentarer så har taggen nofollow införts som standard om du använder bloggverktyget WordPress (som jag gör på bywire).

Spammande via kommentarer har inte minskat, snarare tvärt om. Därför anser jag inte att nofollow fyller någon funktion, förutom att aktivt motverka viljan hos läsare att kommentera. Grunden i sociala medier i allmänhet och bloggar i synnerhet är kommunikationen. Utan den faller hela konceptet. Om någon av mina läsare bemödar sig att tillföra något till det jag har skrivit så ska dessa givetvis belönas med lite länkjuice från mig.

Så från och med idag har jag nu valt att ta bort nofollow från läsare som har tre eller fler godkända kommentarer. Så nu är det bara att kommentera på.

För er som använder WordPress och vill ta bort nofollow så kan jag rekommendera NoFollow Free (NOFF). Med denna plugin kan du själv ställa in hur du vill hantera länkar i kommentarer och du kan även lägga till svartlistade e-postadresser.

Andra som har skrivit om nofollow:
sökmotorkonsult, lindqvist, relevansanalys, jonsimon, webmastern, disruptive, utvbloggen & cynatic

37 tankar kring ”Adjö nofollow – kommentera och få länkjuice från bywire

  1. Tommy Gabrielsson Inläggsförfattare

   Varsågod och tack själv för bloggposterna om nofollow. Det är alltid intressant att läsa vad andra anser om saken.

   Svara
  1. Tommy Gabrielsson Inläggsförfattare

   Tack för det! Nej, det finns inte att få tag på. Jag har gjort temat specifikt för bywire. Men jag har funderingar på att kanske släppa det publikt. Vi får se.

   Svara
 1. David

  Välkommen in i klubben 🙂

  På tal om temat så ser knapparna uppe till höger lite malplacerade ut, eller att de har skugga som inte passar in. De borde nog flyttas ner och ligga kant i kant med det mörka header-tablet.

  Svara
 2. David

  Det buggade för övrigt då jag postade min kommentar första gången. Den påstod att jag inte hade uppgett e-postaddress trots att jag hade gjort det. När jag försökte posta igen med identisk information så fungerade det. Tveksamt om det har att göra med ditt tema att göra dock.

  Svara
 3. bywire

  Mja… Skuggningen borde stämma. Den är lika som i resten av de grafiska elementen. Jag är i och för sig kanske lite hemmablind men… Tack för kommentaren i alla fall, jag ska känna efter lite till och fundera kring dina synpunkter.

  Angående kommentarsfelet så måste det vara WordPress på något sätt. Jag kan inte heller tänka mig att det kan ha något med temat att göra.

  Svara
 4. David

  Vem är du förresten presssekreterare för? Vore farligt om ”fel” politiskt parti eller organisation i Sverige har för bra koll på sökmotoroptimering och sociala medier 🙂

  Svara
 5. Tommy Gabrielsson Inläggsförfattare

  Haha.. Jag vet inte vad du definierar som ”fel” parti eller organisation men jag jobbar för Vänsterpartiet.

  Svara
 6. Fredrik Eriksson

  Trevligt initiativ. Jag har länge kört nofollow för de med över 5 kommentarer, men jag har dock aldrig skyltat med det förräns nu 🙂

  Jag tycker fler bloggar helt klart ska ta efter 🙂

  Svara
 7. Pingback: Nofollow - nej tack | Blogsfär.com

 8. Philip

  Hej!

  Hittade detta inlägg på google då jag letade efter information ifall blogg.se kör med nofollow eller dofollow. Jag hittade inte vad jag sökte, men jag kom dock in hit istället! Det kanske var lika bra det, för nu fick jag ju en gratislänk!

  Svara
 9. Johannes

  Fick upp denna sida när jag gjorde den fantatiska sökningen typ ”bloggar nofollow” för att undersöka lite då jag är lite ny på seo osv. men när man googlar och läser lite känns det verkligen som det är lite vi och dom just ang bloggar/forum som har nofollow och motsv som inte har, är det en ren spam-fråga eller handlar det mycket om konkurrens för de stora aktörerna som inte vill ge bort massa gratis?

  Svara
 10. Nabil

  Tänkte fråga ifall du fått mer spam till följd av att du aktiverat ett sådant tillägg. Sen såg jag några av kommentarerna som lämnats ovan 🙂

  Du måste träna Akismet bättre.

  Svara
 11. Pingback: Konsulter får länkkraft från Cinode.com

 12. Erik

  Jag tycker det är en fantastiskt av webmasters att dela med sig av länkkärleken. fler och fler gör det!
  Det är ett sätt att belöna de som följer och kommenterar bloggen.

  Svara
 13. Gustaf

  Riktigt roligt att alla kör med dofollow. Många uppgraderar till och med och använder sig av typ commentluv. Det är sjukt nicve 🙂

  Svara
  1. Tommy Gabrielsson Inläggsförfattare

   Jo jag har kollat lite på comment luv. Funderar på att införa det faktiskt.

   Svara
 14. wahlman

  Letade information ifall blogg.se använder nofollow då fann jag detta inlägg på google och bra var det, för nu vart det en bra länk! Tack så mycket.

  Svara
 15. Tim Lestander

  Spännande, tycker det är helt rätt att de som kommenterar belönas för det men tycker du att det har varit värt det? Mycket extrajobb med spam och så vidare?

  Svara
 16. Cecilia

  Starkt initativ. Många som kör med DoFollow får fler inlänkar också med tanke på att dem skapar ett länkbete där folk kommer att skriva ett inlägg med en länk till respektive sajt/blogg ägare.

  🙂

  Svara
 17. Kläder online

  Whow. Detta uppskattas! Väldigt generöst. Hittade hit från en post från en annan sida gällande just detta. Sett att fler följer denna ström kanske blir en dofollow hos mig också!

  Svara

Kommentera