WordPress 3.0 är här

Vi har väntat, önskat och hoppats. Den har diskuterats, stöts och blötts. Nu är det äntligen dags för nästa stora steg i bloggplattformen WordPress utveckling. Från och med den 3:e april finns nu WordPress 3.0 beta 1 för nedladdning.

Det finns en mängd olika verktyg för att underlätta webbpublicering, och jag har antagligen testat de flesta (stora). Jag startade till och med min resa inom IT med att utveckla egna CMS under slutet av 90-talet. Joomla är bra, likaså Drupal men det slutar ändå alltid med att jag använder WordPress i alla de projekt som jag tar mig an.

Jag har haft det stora nöjet att få vara med på WordPress-resan från starten 2003 fram till idag. Även om det alltid är intressant med nya versioner så är det givetvis en stor händelse när jämn-tals-versionerna kommer och nu är det alltså dags för version 3. Tänk på att den här är en beta och ska därför bara användas till tester. Den skarpa versionen kommer enligt utvecklingsteamet i maj. Ladda ned WordPress 3.0 beta 1 och testa.

Några nyheter i WordPress 3.0

Twenty Ten – Nytt standardtema
Säg adjö till Kubrik och Classic, nu kommer ett nytt standardtema för alla installationer av WordPress. Twenty Ten stöder microformats, child-themes, WYSIRWYG (egen css-fil för texteditorn så att du ser hur det kommer att se ut på bloggen på riktigt) och egna bakgrundsbilder.

Custom post types
För att underlätta för användarna finns nu stöd för egna post-typer. Tidigare var alternativen inlägg eller sida. Du kan också specificera hur redigeringssidan ska se ut, vilka fält som ska ingå osv. Räkna med att få se avancerat temastöd för video och podcasts inom en snar framtid.

Bulkuppdateringar
Nu är det äntligen slut på alla tidskrävande uppdateringar av teman och plugins. I version 3.0 kan du nu uppdatera allt samtidigt, med ett klick.

Direkt stöd för multiuser
Tidigare har WordPress MU löst problemet med att inte kunna ha flera bloggar samtidigt på samma installation. I och med version 3.0 är MU och WordPress nu hopslaget till ett och samma verktyg.

Bättre menyhantering
Äntligen kan du använda drag and drop för att ändra ordningen på dina menyer.

Grattis WordPress till version-tre-dagen!

WordPress egen blogg kan du läsa om alla nyheter. Läs också WP-support Sverige, hepp 1, 2, din IT-kunskap & WordPress Guru

5 reaktion på “WordPress 3.0 är här

 1. Pingback: Tweets that mention Wordpress 3.0 är här | bywire.se -- Topsy.com

 2. Christian

  Sedan 2003, en riktigt bloggveteran alltså 😉

  Nu är jag ingen teknisk expert men som användare blir wordpress mer och mer nyanserat. Man kan använda det på fler och fler olika sätt.

  Man kan också vara lite filosofisk. Tänk dig ett internet utan wordpress, vilket oerhört mkt tråkigare plats det skulle vara. Personerna bakom WordPress har verkligen tillfört mkt genom verktyget!

  Svara
  1. Tommy Gabrielsson Inläggsförfattare

   Det skulle verkligen vara en mycket tråkigare plats… Det är trots allt över 200 miljoner webbsidor som drivs av wordpress i dagsläget. Bloggexpert vet jag inte. Jag har inte bloggat själv så länge men jag har konstruerat bloggar sedan dess i alla fall. 🙂

   Svara
 3. Christian

  200 miljoner, wow, det visste jag inte. Skulle jag gissat skulle jag säga 30-40 miljoner.

  Givet detta undrar man ju lite över de som ylar kring upphovsrätt.

  Svara

Kommentera