Etikettarkiv: huawei

Det våras för 4G

Under första kvartalet 2009 såldes det nästan 140 000 USB-modem och bärbara datorer med inbyggt stöd för mobilt bredband (3G eller HSPA). Marknaden har nästan exploderat och försäljningen av USB-modem har toppat listorna både hos 3 och Telia under hela föregående år. Nu är det äntligen dags för den 4:e generationens mobila bredband, 4G.

Även om försäljningen till viss del har planat ut för mobilt bredband så finns det inget som tyder på att det kommer att hålla i sig. Enligt Cisco Systems så har den globala trafikmängden i mobilnäten ökat med 160 procent senaste året och omfattar idag 90 petabyte per månad (lika mycket data som 23 miljoner DVD-skivor). Man beräknar att vid år 2014 så kommer över 400 miljoner användare att ansluta till Internet endast via en mobil uppkoppling. Det är hissnande siffror.

Nästa steg i utvecklingen är 4G (LTE) och som första operatör så erbjuder Telia nu den 4:e generationens mobila bredband i centrala Stockholm (samt delar av Kista, Älvsjö, Liljeholmen, Marievik, Telefonplan, Farsta och Hammarby Sjöstad).

4G är fjärde generationens nät för mobil kommunikation. Det kommer att ge dataöverföringshastigheter som tillåter mobilt internetanvändande som vi nästan inte kan föreställa oss idag. 4G-nätet är helt IP-baserat till skillnad mot dagens 2G- och 3G-nät där både röst- och datatrafik får samsas. Under normala omständigheter kommer 4G vara ungefär 10 gånger snabbare än 3G. Vid lansering kommer 4G-nätet kunna ge nedladdningshastigheter på upp till 50 Mbit/s, men redan vid nästa fas blir maxhastigheten 80 Mbit/s. – Telia

Under 2010 kommer Telia successivt bygga ut 4G-nätet i tätbefolkade områden och större städer i Sverige med start i Göteborg och Malmö. Även Telenor lovar att ha ett fungerande 4G-nät under 2010

Om du redan äger ett 3G-modem så kommer du tyvärr att vara tvungen att köpa ett nytt. Eftersom 4G bygger på en annan teknik än 3G så är inte de gamla modemen kompatibla med den nya tekniken. Det finns däremot 4G-modem som klarar båda näten och om du tänker byta upp dig rekommenderar jag att du köper ett sådant.

Jag har bara hittat ett USB-modem som hittills klarar alla nät och det är Huawei E398. Men Samsung kommer också att erbjuda ett 4G-modem som är kompatibelt med LTE, HSPA och EDGE under första halvåret 2010.

Ett av de första företag som har inbyggt 4G-stöd i sin netbook är Samsung. Netbooken N150 som redan i dag säljs med 3G och mobilt bredband kan också levereras med 4G om efterfrågan finns.

Är det någon i Stockholm som har testat Telias 4G-nät så är jag väldigt nyfiken på era reaktioner. Är det stabilt? Vilka hastigheter får ni? Kommentera gärna.