Komplett e-handel med WordPress

Under den senaste veckan har mitt bloggande fått stryka lite på foten. Det av en god anledning. Jag har nämligen slitit som ett djur med att få klar lanseringen av en e-handelssida byggd helt i WordPress. Med relativt enkla metoder kan du också göra detsamma.

Bloggverktyget WordPress har sedan starten 2003 haft en enorm utveckling. Både när det gäller antalet aktiva användare men också som publiceringsverktyg. Användningsområdena är idag nästintill obegränsade.

Under den senaste månaden har jag arbetat med en webbshopp för bolaget Red Planet. Det är ett mindre bolag som framför allt säljer böcker via nätet. Mitt uppdrag var att göra en schyst och lite ”radikal” design samt implementera den i ett modernt och väl fungerande publiceringsverktyg. Det finns mängder av e-handelslösningar som är baserade på öppen källkod och och som dessutom är gratis att använda. Några jag kan nämna är Zencart, osCommerce, Magento och PrestaShop. Problemet med dessa var i mitt fall att inlärningskurvan för användaren kändes något hög och att de innehöll funktioner som egentligen inte behövdes. Det kändes lite som att bygga ett slott åt en ensam person. Eftersom den sociala biten var viktig (kommentarer på produkter, sprida saker i sociala medier, möjligheten att blogga o.s.v.) föll valet, som så många gånger tidigare på WordPress.

Efter lite efterforskning hittade jag några olika varianter på plugins som skulle fungera. Vissa var lite för enkla och andra för dyra. Det som slutligen kändes mest rätt för detta projekt var WP e-commerce. Denna plugin är i grundutförandet gratis, men eftersom jag ville ha ”grid view” så valde jag att köpa guldtillägget som kostar 40$.

Nedan kan du se se resultatet, vad tycks?

WP e-commerce är späckad med funktioner och du kan i stort sätt få din butik att se ut precis som du vill. Den har en mängd integrerade betalsystem, stöd för rabattkuponger och finns på svenska. Läs listan på alla features här. Om du är ute efter en heltäckande e-handelslösning för WordPress så är WP e-commerce en plugin som du borde titta närmare på. Men det ska tilläggas att allt inte är helt smärtfritt. Det krävs en hel del arbete för att få det att fungera som man vill. Den svenska språkfilen är undermålig och även om de påstår sig ha en ”otrolig support” så brukar det ta sin tid att få svar i deras forum, om man får det överhuvud taget. Dessutom saknas dokumentation till stora delar. Men är man lite kunnig i WordPress och har tid med att finlira med kod så har jag inte hittat något plugin som är bättre.

Svensk språkfil för WP e-commerce

Här är den svenska språkfil till WP e-commerce som jag har arbetat med. Den är inte helt färdig men den är fortfarande bättre än den som finns på WP e-commerce webbsida. Ladda ned SV_sv.php.txt och döp om den till SV_sv.php. Ladda sedan upp den i /wp-content/plugins/wp-e-commerce/languages/. Om du gör ändringar eller tillägg i filen så får du gärna maila den till mig. Ditt namn och din bloggadress läggs då ut här på sidan tillsammans med den nya uppdaterade versionen.

Om du själv funderar på att starta e-handel med WordPress som publiceringsverktyg så rekommenderar jag att du testar lite olika varianter. Det är möjligt att det räcker med en enklare plugin än den jag valde. Du kanske t.om. klarar dig med vanliga paypal-knappar.

Här kommer några andra e-handelsplugins till WordPress som är värda att titta närmare på:

eShop

eShop är en e-handelsplugin som är fullspäckad med olika funktioner. Några exempel är hantering av digital försäljning, rabattkoder och stöd för WPMU. Läs mer och ladda hem eShop här.

WelCart

Welcart har inte bara en kundvagn utan har även andra funktioner som behövs för din webbbutik, till exempel orderhanterare och medlemsfunktioner. Läs mer och ladda hem WelCart här.

YAK

Yak stödjer flera viktiga funktioner för din e-handelslösning. Den hanterar digital försäljning, flera olika betallösningar och lägger upp produkterna som sidor eller inlägg. Läs mer och ladda hem YAK här.

Zingri

Zingri är en e-handelslösning som integrerar Zingri Shop på din blogg. Kräver konto hos Zingri och kostar beroende på försäljning. Läs mer och ladda hem Zingri här.

Ecwid

Ecwid är en e-handelslösning integrerar Ecwid på din blogg. Alla produkter och ordrar sparas i molnet på Amazons servrar. Läs mer och ladda hem Ecwid här.

WordPress Checkout

WordPress checkout är en väldigt enkel e-handelslösning. En kassa ingår och du kan lägga till köpknappar på inlägg och sidor. Läs mer och ladda hem WordPress checkout här.

Quick Shop

Något mer avancerad än WordPress Checkout men med samma struktur. Läs mer och ladda hem Quick Shop här.

ArtPal

En väldigt enkel lösning som lägger till köpknappar med PayPal som betallösning. Den tar också bort produkter som är slutsålda. Läs mer och ladda hem ArtPal här.

20 tankar kring ”Komplett e-handel med WordPress

 1. Martin Kiland

  Riktigt stilig butik du fått till! Jag har själv gjort en webbutik nu med WP e-commerce och håller på med en till för tillfället. Har du märkt nått att butiken blir segladdad när man får upp mer och mer produkter i den, typ 100+?

  Svara
  1. Tommy Gabrielsson Inläggsförfattare

   Vad kul att du gillar den! Nej, jag har inte märkt att den blir mer segladdad av fler produkter. Sidan generellt är ju lite segare än en vanlig blanko-installation av wordpress men det hade jag räknat med.

   Skicka gärna en länk sen när det finns något att se.

   Svara
 2. Victor

  Intressant artikel, tack! Jag har själv under senaste tiden undersökt olika betalsystem för wordpress. Skulle du kunna berätta mer om hur själva checkout och betalning går till med WP-eCommerse och vad använder du? Paypal verkar fungera men det e sällan man vill skicka användaren till en extern sida (med stor titel ”Paypal”) för att betala för sina produkter.

  Stor tack!

  Svara
  1. Tommy Gabrielsson Inläggsförfattare

   Jag har inte testat med någon betalväxel eller liknande men det ska fungera bra av vad jag har läst. Red Planet, som jag byggde e-handelsidan åt är ett ganska litet bolag och ville ha alla köp mot faktura.

   Det finns tankar på att införa onlinebetalning men då blir det via paypal. Detta framför allt för att de inte har någon månadskostnad.

   Kul att du gillade artikeln!

   Svara
 3. Olof

  Denna tråden måste jag helt klart lägga på minne ifall jag kommer starta en shop. Många bra tips.

  En annan fråga om din blogg. På vissa av dina inlägg kommer det kommentarer att någon postat länken på twitter. Vad är det för plugin som fixar det eller hur fungerar det?

  Exempel:
  Editera dina klipp direkt på YouTube http://bit.ly/aedKsh

  This comment was originally posted on Twitter

  Svara
 4. Kim Ängalid

  Jag har testat WP e-commerce men jag tyckte det fungerade rätt dåligt. Om jag kommer ihåg rätt byggde allt kring ”sidor” istället för inlägg så många plugins kunde inte användas. Det var dessutom väldigt svårt att få till en hyffsat sökmotoroptimering samt koda custom-grejjer.

  Har jag testat en för gammal version eller är detta något som du känner igen?

  Svara
 5. Per Johansson

  Ser att du utgått från Crafty Cart när du byggt Red Planets hemsida. Måste säga att du tagit den till en annan nivå. Riktigt snyggt! Blir lite anvundsjuk när du både kan koda och har en underbar känsla för design.

  Jag laddade ner Crafty Cart igår och ska försöka mig på att designa om den. Har aldrig skapat ett tema till WordPress tidigare så det ska bli kul. Tyvärr stötte jag på patrull direkt. Jag kan inte få till drop down funktionen i toppmenyn. På Crafty Cart demosida fungerar det, likaså på din. Sökte på Internet hela kvällen igår men fann inget svar. Hur har du fått den till att fungera? Har du använt någon plug-in?

  Svara
 6. johannes

  Snygg sida!
  En reflektion som jag nyss tampades lite med själv e att jag blir tokig när boxarna blir olika stora pgr av att texten/rubriken är så lång så så den bryter till 2 rader på vissa ställen, kanske bara är jag men jag blev iaf nöjd när jag hittade koden:
  substr($string, 0, 10);
  motsv =)

  najs jobb annars!

  Svara
 7. Marlene

  Intressanta synpunkter på den här sidan!
  Själv är jag totalamatör. Jag har en butik i WordPress med integrerad e-commerce. Har inte gjort den själv och söker nu efter en enkel manual på svenska så att jag åtminstone kan fixa lite själv.
  Problemet med att varorna lägger sig i rader om två istället för tre har jag också stött på.
  Sen undrar jag hur man byter första-sida och lägga de senaste produkterna där?

  Svara
 8. Torbjörn

  Hej Tommy

  1. Hur löste du det med betalningsalternativ. För den shop jag skall skapa räcker det inte med PayPAl utan jag vill ha något som svenskar känner igen

  2. Hur ligger det till med översättnigsfil nu? uppdaterad?

  Svara
 9. Pingback: Nyheter – 13 maj, 2011 | Läsvärt | Attefall Allehanda - Nyheter och recensioner

 10. Helen O

  Undrar om e-commerce stödjer fakturor som ska med i brevet till den som beställt? Finns det nån funktion som visar vilka beställningar som gjorts, när de gjordes och som kan generera fakturor, t e x som pdf som hänger med i paketet till kunderna?

  Svara
 11. Jenny

  Tack för bra guide!
  Försöker mig på att bygga en enkel form av webbutik där produkter som läggs i varukorgen endast resulterar i en förfrågan via mail, utan betalning. Försöker på alla sätt att ”stänga av” kassan i wp e-commerce men lyckas inte så bra, har du något tips? Ska jag istället använda mig av något annat butiks-plugin än wp e-commerce?

  Svara

Kommentera