Microsoft stjäl från Google

ComputerSweden kan man idag läsa att Google anklagar Microsoft för stöld av sökmotordata. Det är intressant att ett bolag som Google, som bygger hela sin affärsmodell på att indexera andras data, nu blir arg när andra gör samma sak.

Enligt Google så kan de bevisa att Microsofts söktjänst Bing snor Googles sökindex och presenterar den som sin egen. Genom att skapa falska träffar på Google så har man upptäckt att även dessa efter ett tag finns med på Bing. Visst, det är bevis nog i min bok och det är uppseendeväckande, men det finns en annan vinkel på det här också. Men innan jag går in i det här resonemanget så vill jag först deklarera att jag personligen inte tycker att indexering är stöld.

Även om jag inte är ett speciellt stort fan av Microsoft så måste jag ändå säga att anklagelsen känns lite magstark. Google bygger hela sin verksamhet på att använda andras data. Bra så, men borde då inte samma spelregler gälla för alla? Googles filosofi går ut på att all data som görs (och en hel del som inte görs) tillgänglig på nätet är allmän egendom och kan användas i andra sammanhang än den ursprungliga. Lite ”information needs to be free”. Men är det inte exakt det Microsoft nu också gör?

Om man ska vara lite elak känns det lite som att Google säger ”sluta stjäla våra stulna data”…

8 tankar kring ”Microsoft stjäl från Google

 1. Rickard

  Det kan ju också vara så att en del i Bings ”algoritm” är just hur det rankar på Google. Det är ju dock solklart stöld av data oavsett vilket.

  Off topic: Vem använder Bing numera egentligen?

  Svara
 2. William

  Intressant. Jag hörde talas om detta men hade aldrig läst om det ordentligt. Rolig läsning! Google lägger sig i i allt kan man säga, precis som deras crawlers 🙂

  Mvh / W

  Svara
 3. Hobby

  Stöld skulle jag nog inte heller kalla det, snyltar är kanske ett bättre ord på det som Bing gör. Det ska bli intressant att se hur det slutar i alla fall…

  Svara

Kommentera