Etikettarkiv: browser

Brave Arms 3D – Facebookspel på steroider


Är du trött på Farmville, Maffia Wars och andra varianter på management-spel på Facebook? Håll i hatten, för snart lanseras ett äkta ”shoot ém up” som är spelbart direkt i webbläsaren via världens största(?) sociala nätverk.

Facebooks öppna API har resulterat i att en mängd tredjepartsapplikationer och spel har utvecklats för deras plattform. Tidigare har spelen varit relativt enkla när det gäller grafik och spelsystem. Nu har 3G Studios, utvecklarna bakom spel så som Rock Band och Fitness Ultimatum 2009 släppt information om sin senaste skapelse, Brave Arms, som radikalt kommer att förändra synen på facebookspel.

Brave Arms är ett 3D-spel i sann shoot-ém-up-anda där du kommer att kunna spela ensam eller tillsammans med andra i klassiska deathmatches. Spelet laddas direkt i webbläsaren och kommer inte att kräva något externt program för att kunna köras. Grafiken påminner till vissa delar om spel så som GTA och Team Fortress 2 och har en klassisk seriekänslan över sig när det gäller karaktärer och miljöer.

Det finns 3D-spel som även tidigare varit spelbara endast med hjälp av moderna webbläsare, som t.ex. Id Softwares Quake Live. Skillnaden är att Brave Arms kopplar ihop sitt spel med den enorma användarbasen på Facebook. Om spelet, rent prestandamässigt håller måttet, kan det inte bli någonting annat än en succé.

Spelet lanseras i mars men du kan redan nu reservera ett användarnamn.

Testa din design i IE 6, 7 och 8 samtidigt

Jag har jobbat med att göra webbapplikationer i snart tio år. Ett av de vanligaste problemen som jag har haft har varit att se till att de fungerar i alla webbläsare. Från början fanns bara Netscape vilket givetvis underlättade (från och med 1 mars 2008 utvecklas inte Netscape längre). Men efter Internet Explorers intåg på arenan så förändrades detta radikalt.

Idag finns det dessutom många andra webbläsare som är bra mycket bättre en IE (även om den senaste versionen faktiskt är helt ok). Firefox, Opera, Flock, Chrome och Safari är några jag gärna nämner. Numera finns ju Chrome till Mac också, det är värt att nämnas.

Så, vad jag skulle komma till var designproblematiken när det gäller webbläsare. Alla de vanligaste webbläsare kan du som webbutvecklare ha installerade på din dator. Problemen uppstår när du vill testa dina sidor i olika versioner av Internet Explorer. Detta p.g.a. att du bara kan ha en version installerad på din dator åt gången. Trots att vi idag är inne på IE version 8 så är det väldigt många som fortfarande inte ens har uppgraderat sig från version 6. Enligt World Wide Web Consortiums (W3C) mätningar för december 2009 så är det hela 23,7 % av användarna som fortfarande använder en föråldrad version av Explorer (läs hela mätningen här). Detta är tyvärr något som vi webbutvecklare måste ta hänsyn till.

Så hur gör man då? Ska man ha flera datorer? Nej, det finns en väldigt bra (och gratis) lösning. Det program som jag använder heter IETester och fungerar som en webbläsare där du kan öppna flikar som simulerar IE versioner från 5.5 till 8. Programmet är fortfarande bara i alfa men har fungerat bra för mig. För att detta ska fungera behöver du ha Windows 7, Windows Vista eller Windows XP med IE 7 som minimum. Ladda hem och testa.

Slutligen

Det finns idag en ganska utbredd diskussion i webbvärlden huruvida man ska släppa stödet för IE 6, vilket jag kan tycka är rimligt. Här finns ett ganska roligt script för jQuery som på ett tydligt sätt talar om för dina besökare att de har en föråldrad webbläsare och att de bör byta.

Läs också