Etikettarkiv: jquery

Testa din design i IE 6, 7 och 8 samtidigt

Jag har jobbat med att göra webbapplikationer i snart tio år. Ett av de vanligaste problemen som jag har haft har varit att se till att de fungerar i alla webbläsare. Från början fanns bara Netscape vilket givetvis underlättade (från och med 1 mars 2008 utvecklas inte Netscape längre). Men efter Internet Explorers intåg på arenan så förändrades detta radikalt.

Idag finns det dessutom många andra webbläsare som är bra mycket bättre en IE (även om den senaste versionen faktiskt är helt ok). Firefox, Opera, Flock, Chrome och Safari är några jag gärna nämner. Numera finns ju Chrome till Mac också, det är värt att nämnas.

Så, vad jag skulle komma till var designproblematiken när det gäller webbläsare. Alla de vanligaste webbläsare kan du som webbutvecklare ha installerade på din dator. Problemen uppstår när du vill testa dina sidor i olika versioner av Internet Explorer. Detta p.g.a. att du bara kan ha en version installerad på din dator åt gången. Trots att vi idag är inne på IE version 8 så är det väldigt många som fortfarande inte ens har uppgraderat sig från version 6. Enligt World Wide Web Consortiums (W3C) mätningar för december 2009 så är det hela 23,7 % av användarna som fortfarande använder en föråldrad version av Explorer (läs hela mätningen här). Detta är tyvärr något som vi webbutvecklare måste ta hänsyn till.

Så hur gör man då? Ska man ha flera datorer? Nej, det finns en väldigt bra (och gratis) lösning. Det program som jag använder heter IETester och fungerar som en webbläsare där du kan öppna flikar som simulerar IE versioner från 5.5 till 8. Programmet är fortfarande bara i alfa men har fungerat bra för mig. För att detta ska fungera behöver du ha Windows 7, Windows Vista eller Windows XP med IE 7 som minimum. Ladda hem och testa.

Slutligen

Det finns idag en ganska utbredd diskussion i webbvärlden huruvida man ska släppa stödet för IE 6, vilket jag kan tycka är rimligt. Här finns ett ganska roligt script för jQuery som på ett tydligt sätt talar om för dina besökare att de har en föråldrad webbläsare och att de bör byta.

Läs också

jQuery för iphone

jQuery är ett snabbt och väldigt komprimerat javascriptbibliotek som underlättar och snabbar upp webbutveckling. Några saker som jQuery är är väldigt bra på är HTML och DOM modifikation, animeringar och AJAX.

Om du inte har hunnit med att titta närmare på jQuery så är det nog dags nu. På designskolan.net finns en bra nybörjarguide.

Det finns en mängd plugins som utökar jQuerys funktionalitet och nu har det äntligen kommit en väldigt intressant sådan för utveckling mot iPhone och iPod Touch. Namnet är jQTouch och utvecklaren heter David Kaneda. Du hittar jQTouch här. Läs mer