Etikettarkiv: plugin

Komplett e-handel med WordPress

Under den senaste veckan har mitt bloggande fått stryka lite på foten. Det av en god anledning. Jag har nämligen slitit som ett djur med att få klar lanseringen av en e-handelssida byggd helt i WordPress. Med relativt enkla metoder kan du också göra detsamma.

Bloggverktyget WordPress har sedan starten 2003 haft en enorm utveckling. Både när det gäller antalet aktiva användare men också som publiceringsverktyg. Användningsområdena är idag nästintill obegränsade.

Under den senaste månaden har jag arbetat med en webbshopp för bolaget Red Planet. Det är ett mindre bolag som framför allt säljer böcker via nätet. Mitt uppdrag var att göra en schyst och lite ”radikal” design samt implementera den i ett modernt och väl fungerande publiceringsverktyg. Det finns mängder av e-handelslösningar som är baserade på öppen källkod och och som dessutom är gratis att använda. Några jag kan nämna är Zencart, osCommerce, Magento och PrestaShop. Problemet med dessa var i mitt fall att inlärningskurvan för användaren kändes något hög och att de innehöll funktioner som egentligen inte behövdes. Det kändes lite som att bygga ett slott åt en ensam person. Eftersom den sociala biten var viktig (kommentarer på produkter, sprida saker i sociala medier, möjligheten att blogga o.s.v.) föll valet, som så många gånger tidigare på WordPress.

Efter lite efterforskning hittade jag några olika varianter på plugins som skulle fungera. Vissa var lite för enkla och andra för dyra. Det som slutligen kändes mest rätt för detta projekt var WP e-commerce. Denna plugin är i grundutförandet gratis, men eftersom jag ville ha ”grid view” så valde jag att köpa guldtillägget som kostar 40$.

Nedan kan du se se resultatet, vad tycks?

WP e-commerce är späckad med funktioner och du kan i stort sätt få din butik att se ut precis som du vill. Den har en mängd integrerade betalsystem, stöd för rabattkuponger och finns på svenska. Läs listan på alla features här. Om du är ute efter en heltäckande e-handelslösning för WordPress så är WP e-commerce en plugin som du borde titta närmare på. Men det ska tilläggas att allt inte är helt smärtfritt. Det krävs en hel del arbete för att få det att fungera som man vill. Den svenska språkfilen är undermålig och även om de påstår sig ha en ”otrolig support” så brukar det ta sin tid att få svar i deras forum, om man får det överhuvud taget. Dessutom saknas dokumentation till stora delar. Men är man lite kunnig i WordPress och har tid med att finlira med kod så har jag inte hittat något plugin som är bättre.

Svensk språkfil för WP e-commerce

Här är den svenska språkfil till WP e-commerce som jag har arbetat med. Den är inte helt färdig men den är fortfarande bättre än den som finns på WP e-commerce webbsida. Ladda ned SV_sv.php.txt och döp om den till SV_sv.php. Ladda sedan upp den i /wp-content/plugins/wp-e-commerce/languages/. Om du gör ändringar eller tillägg i filen så får du gärna maila den till mig. Ditt namn och din bloggadress läggs då ut här på sidan tillsammans med den nya uppdaterade versionen.

Om du själv funderar på att starta e-handel med WordPress som publiceringsverktyg så rekommenderar jag att du testar lite olika varianter. Det är möjligt att det räcker med en enklare plugin än den jag valde. Du kanske t.om. klarar dig med vanliga paypal-knappar.

Här kommer några andra e-handelsplugins till WordPress som är värda att titta närmare på:

eShop

eShop är en e-handelsplugin som är fullspäckad med olika funktioner. Några exempel är hantering av digital försäljning, rabattkoder och stöd för WPMU. Läs mer och ladda hem eShop här.

WelCart

Welcart har inte bara en kundvagn utan har även andra funktioner som behövs för din webbbutik, till exempel orderhanterare och medlemsfunktioner. Läs mer och ladda hem WelCart här.

YAK

Yak stödjer flera viktiga funktioner för din e-handelslösning. Den hanterar digital försäljning, flera olika betallösningar och lägger upp produkterna som sidor eller inlägg. Läs mer och ladda hem YAK här.

Zingri

Zingri är en e-handelslösning som integrerar Zingri Shop på din blogg. Kräver konto hos Zingri och kostar beroende på försäljning. Läs mer och ladda hem Zingri här.

Ecwid

Ecwid är en e-handelslösning integrerar Ecwid på din blogg. Alla produkter och ordrar sparas i molnet på Amazons servrar. Läs mer och ladda hem Ecwid här.

WordPress Checkout

WordPress checkout är en väldigt enkel e-handelslösning. En kassa ingår och du kan lägga till köpknappar på inlägg och sidor. Läs mer och ladda hem WordPress checkout här.

Quick Shop

Något mer avancerad än WordPress Checkout men med samma struktur. Läs mer och ladda hem Quick Shop här.

ArtPal

En väldigt enkel lösning som lägger till köpknappar med PayPal som betallösning. Den tar också bort produkter som är slutsålda. Läs mer och ladda hem ArtPal här.

7 bra plugins till wordpress som du kanske har missat

Bywire.se drivs av WordPress och som jag tidigare har skrivit så arbetar jag nästan uteslutande med den plattformen. En av de stora fördelarna med att använda wordpress är utökningsmöjligheterna som alla tillägg (plugins) ger.

Det finns idag över 8000 plugins uppladdade på wordpress.org och garanterat lika många på andra webbplatser. Bara de ”officiella” har blivit nedladdade över 70 miljoner gånger.

När det finns en sådan enorm flora av plugins så är det givetvis en stor chans att man missar vissa guldkorn. Här kommer min lista på 7 plugins som du kanske har missat och som verkligen är bra att ha.

Enable Media Replace

WordPress egna medieuppladdare förbättras hela tiden. En sak som saknas är att kunna ladda upp en fil och automatiskt byta ut en gammal med samma filnamn. Denna plugin fixar det. Ladda hem eller läs mer.

Smart Archives Reloaded

En sida som listar gamla inlägg är alltid bra att ha på sin blogg/webbsida, både för besökaren och för olika sökmotorer. Den här pluginen ger dig möjlighet att lägga in en arkivsida automatiskt via administrationspanelen. Den ger dig också möjligheten att cacha arkivet för snabbare sidladdning. Ladda hem eller läs mer.

Yet Another Related Posts Plugin (YARPP)

Att visa relaterade inlägg till dina andra inlägg har många fördelar. T.ex. hjälper du dina besökare att hitta liknande artiklar som de precis har läst och kan på så sätt behålla läsaren en längre på din blogg. Länkar mellan relaterade poster är också värdefullt ut ett SEO-perspektiv. YARPP använder en algoritm för att beräkna vilka inlägg som är relaterade med varandra och låter dig på ett mycket smidigt sätt själv bestämma hur de skall presenteras. Ladda hem eller läs mer.

ProPlayer

ProPlayer är en plugin som låter dig visa film på din blogg (youtube, vimeo o.s.v.) med hjälp av den kända flashpluginen JW FLV Player. Den låter dig ändra utseende på videospelaren efter tycker (skapa ditt egna skin eller välj bland de 27 som ingår) och du kan t.o.m. tjäna pengar på dina filmer genom videoreklam. Ladda hem eller läs mer.

Feedburner Right Now Stats

De flesta bloggare gillar statistik. Med Feedburner Right Now Stats kan du hålla koll på hur många prenumeranter du har på feedburner direkt från din administrationspanel. Ladda hem eller läs mer.

My Brand Login

Denna plugin låter dig via ett eget gränssnitt i din administrationspanel, ändra utseendet på din inloggningssida. Du kan ändra färger, bakgrundsbild och mycket mer. Ladda hem eller läs mer.

Secondary HTML Content

WordPress är inte bara ett bloggverktyg. Många, liksom jag, använder wordpress som ett fullspäckat CMS för att göra hela webbsidor. En sak som jag länge har saknat är att kunna detaljstyra vilka widgets som skall visas på vilka sidor. Detta är fortfarande en funktion som saknas, men Secondary HTML Content gör att vi kommer lite närmare det målet. Denna plugin låter dig lägga in en widget vars innehåll ändras beroende på vilken sida som visas. Du styr innehållet via en extra wysiwyg editor som läggs till under den befintliga när du skapar eller editerar sidor och inlägg. Ladda hem eller läs mer.

jQuery för iphone

jQuery är ett snabbt och väldigt komprimerat javascriptbibliotek som underlättar och snabbar upp webbutveckling. Några saker som jQuery är är väldigt bra på är HTML och DOM modifikation, animeringar och AJAX.

Om du inte har hunnit med att titta närmare på jQuery så är det nog dags nu. På designskolan.net finns en bra nybörjarguide.

Det finns en mängd plugins som utökar jQuerys funktionalitet och nu har det äntligen kommit en väldigt intressant sådan för utveckling mot iPhone och iPod Touch. Namnet är jQTouch och utvecklaren heter David Kaneda. Du hittar jQTouch här. Läs mer