Etikettarkiv: utveckling

Komplett e-handel med WordPress

Under den senaste veckan har mitt bloggande fått stryka lite på foten. Det av en god anledning. Jag har nämligen slitit som ett djur med att få klar lanseringen av en e-handelssida byggd helt i WordPress. Med relativt enkla metoder kan du också göra detsamma.

Bloggverktyget WordPress har sedan starten 2003 haft en enorm utveckling. Både när det gäller antalet aktiva användare men också som publiceringsverktyg. Användningsområdena är idag nästintill obegränsade.

Under den senaste månaden har jag arbetat med en webbshopp för bolaget Red Planet. Det är ett mindre bolag som framför allt säljer böcker via nätet. Mitt uppdrag var att göra en schyst och lite ”radikal” design samt implementera den i ett modernt och väl fungerande publiceringsverktyg. Det finns mängder av e-handelslösningar som är baserade på öppen källkod och och som dessutom är gratis att använda. Några jag kan nämna är Zencart, osCommerce, Magento och PrestaShop. Problemet med dessa var i mitt fall att inlärningskurvan för användaren kändes något hög och att de innehöll funktioner som egentligen inte behövdes. Det kändes lite som att bygga ett slott åt en ensam person. Eftersom den sociala biten var viktig (kommentarer på produkter, sprida saker i sociala medier, möjligheten att blogga o.s.v.) föll valet, som så många gånger tidigare på WordPress.

Efter lite efterforskning hittade jag några olika varianter på plugins som skulle fungera. Vissa var lite för enkla och andra för dyra. Det som slutligen kändes mest rätt för detta projekt var WP e-commerce. Denna plugin är i grundutförandet gratis, men eftersom jag ville ha ”grid view” så valde jag att köpa guldtillägget som kostar 40$.

Nedan kan du se se resultatet, vad tycks?

WP e-commerce är späckad med funktioner och du kan i stort sätt få din butik att se ut precis som du vill. Den har en mängd integrerade betalsystem, stöd för rabattkuponger och finns på svenska. Läs listan på alla features här. Om du är ute efter en heltäckande e-handelslösning för WordPress så är WP e-commerce en plugin som du borde titta närmare på. Men det ska tilläggas att allt inte är helt smärtfritt. Det krävs en hel del arbete för att få det att fungera som man vill. Den svenska språkfilen är undermålig och även om de påstår sig ha en ”otrolig support” så brukar det ta sin tid att få svar i deras forum, om man får det överhuvud taget. Dessutom saknas dokumentation till stora delar. Men är man lite kunnig i WordPress och har tid med att finlira med kod så har jag inte hittat något plugin som är bättre.

Svensk språkfil för WP e-commerce

Här är den svenska språkfil till WP e-commerce som jag har arbetat med. Den är inte helt färdig men den är fortfarande bättre än den som finns på WP e-commerce webbsida. Ladda ned SV_sv.php.txt och döp om den till SV_sv.php. Ladda sedan upp den i /wp-content/plugins/wp-e-commerce/languages/. Om du gör ändringar eller tillägg i filen så får du gärna maila den till mig. Ditt namn och din bloggadress läggs då ut här på sidan tillsammans med den nya uppdaterade versionen.

Om du själv funderar på att starta e-handel med WordPress som publiceringsverktyg så rekommenderar jag att du testar lite olika varianter. Det är möjligt att det räcker med en enklare plugin än den jag valde. Du kanske t.om. klarar dig med vanliga paypal-knappar.

Här kommer några andra e-handelsplugins till WordPress som är värda att titta närmare på:

eShop

eShop är en e-handelsplugin som är fullspäckad med olika funktioner. Några exempel är hantering av digital försäljning, rabattkoder och stöd för WPMU. Läs mer och ladda hem eShop här.

WelCart

Welcart har inte bara en kundvagn utan har även andra funktioner som behövs för din webbbutik, till exempel orderhanterare och medlemsfunktioner. Läs mer och ladda hem WelCart här.

YAK

Yak stödjer flera viktiga funktioner för din e-handelslösning. Den hanterar digital försäljning, flera olika betallösningar och lägger upp produkterna som sidor eller inlägg. Läs mer och ladda hem YAK här.

Zingri

Zingri är en e-handelslösning som integrerar Zingri Shop på din blogg. Kräver konto hos Zingri och kostar beroende på försäljning. Läs mer och ladda hem Zingri här.

Ecwid

Ecwid är en e-handelslösning integrerar Ecwid på din blogg. Alla produkter och ordrar sparas i molnet på Amazons servrar. Läs mer och ladda hem Ecwid här.

WordPress Checkout

WordPress checkout är en väldigt enkel e-handelslösning. En kassa ingår och du kan lägga till köpknappar på inlägg och sidor. Läs mer och ladda hem WordPress checkout här.

Quick Shop

Något mer avancerad än WordPress Checkout men med samma struktur. Läs mer och ladda hem Quick Shop här.

ArtPal

En väldigt enkel lösning som lägger till köpknappar med PayPal som betallösning. Den tar också bort produkter som är slutsålda. Läs mer och ladda hem ArtPal här.

Google Street View nu i en stad nära dig

Ta en promenad uppför Götgatsbacken i södra Stockholm, beundra domkyrkan i Uppsala eller hitta den lilla restaurangen på Gotland – Street View i Google Maps visar nu panoramabilder av en stad nära dig.

Igår lanserades Google Street View för den svenska marknaden. Du kan nu via Google Maps ”besöka och vandra runt i” städer från Smygehuk i söder till Kiruna i norr. Street View lanserades för första gången i USA i maj 2007 och är idag en populär tjänst i hela världen. Den innehåller bland annat bilder från USA, Japan, Australien, Nya Zeeland, Frankrike, Spanien, Italien, Storbritannien och Nederländerna. Tjänsten finns också tillgänglig genom Google Earth och Google Maps for Mobile.

Dra fördel av Street View

Med hjälp av Googles utmärkta API kan och borde du dra fördel av Street View genom att inkludera Google Maps på din webbplats och t.ex. ge blivande hotellgäster möjlighet att se var ditt hotell ligger. Det här bådar för många intressanta kommande webbtjänster. Några företag som redan använder Street View är VisitSweden, Scandic och Boliga.se.

WordPress

Använder du WordPress kan du börja använda dig av Street View direkt genom ett flertal plugins som infogar Google maps på din blogg. Google Maps for WordPress är en variant men det finns fler.

Testa Street View

För att testa Street View så går du först in på Google Maps. Skriv därefter in stadens namn som du vill titta på i sökrutan till vänster. När staden kommer fram som en karta kan du se gatubilder genom att först zooma in så mycket det går och därefter dra den orange ”Pegman-ikonen”, som finns på vänster sida om kartan, till den blåmarkerade gata som du vill titta på. Du kan därefter ”promenera” runt i stadsdelen genom att dubbelklicka på den plats på bilden som du vill gå till. Genom att hålla in vänster musknapp kan du också panorera bilderna i 360 grader.

Tyvärr finns inte hela Sundbyberg med (där jag bor) ännu men Google lovar att antalet stadsdelar kommer att öka i snabb takt. Finns ditt hus med?

Intressanta siffror om Google Street View

  • 5 – Antalet amerikanska städer som fanns tillgängliga när Street View först lanserades (San Francisco, New York, Las Vegas, Miami, och Denver).
  • 100 – Antal stadsområden i världen där Street View finns tillgängligt.
  • 12 – Det genomsnittliga antalet panoramaöverblickar en användare gör varje gång de använder Street View.
  • 15 – Antal gånger per dag i genomsnitt som Street View-förarna måste klättra upp på bilens tak och tvätta rent kameralinserna, täcka över kamerorna när det regnar och kontrollera .
  • 28 – Antalet städer som nu finns tillgängliga på Street View Sverige (Stockholm, Göteborg, Malmö etc).
  • 4 345 – Antal mil som kördes när Sverige fotograferades.
  • Tiotals miljoner – Antal bilder som hittills tagits.

Informationsfilm från Youtube

Testa din design i IE 6, 7 och 8 samtidigt

Jag har jobbat med att göra webbapplikationer i snart tio år. Ett av de vanligaste problemen som jag har haft har varit att se till att de fungerar i alla webbläsare. Från början fanns bara Netscape vilket givetvis underlättade (från och med 1 mars 2008 utvecklas inte Netscape längre). Men efter Internet Explorers intåg på arenan så förändrades detta radikalt.

Idag finns det dessutom många andra webbläsare som är bra mycket bättre en IE (även om den senaste versionen faktiskt är helt ok). Firefox, Opera, Flock, Chrome och Safari är några jag gärna nämner. Numera finns ju Chrome till Mac också, det är värt att nämnas.

Så, vad jag skulle komma till var designproblematiken när det gäller webbläsare. Alla de vanligaste webbläsare kan du som webbutvecklare ha installerade på din dator. Problemen uppstår när du vill testa dina sidor i olika versioner av Internet Explorer. Detta p.g.a. att du bara kan ha en version installerad på din dator åt gången. Trots att vi idag är inne på IE version 8 så är det väldigt många som fortfarande inte ens har uppgraderat sig från version 6. Enligt World Wide Web Consortiums (W3C) mätningar för december 2009 så är det hela 23,7 % av användarna som fortfarande använder en föråldrad version av Explorer (läs hela mätningen här). Detta är tyvärr något som vi webbutvecklare måste ta hänsyn till.

Så hur gör man då? Ska man ha flera datorer? Nej, det finns en väldigt bra (och gratis) lösning. Det program som jag använder heter IETester och fungerar som en webbläsare där du kan öppna flikar som simulerar IE versioner från 5.5 till 8. Programmet är fortfarande bara i alfa men har fungerat bra för mig. För att detta ska fungera behöver du ha Windows 7, Windows Vista eller Windows XP med IE 7 som minimum. Ladda hem och testa.

Slutligen

Det finns idag en ganska utbredd diskussion i webbvärlden huruvida man ska släppa stödet för IE 6, vilket jag kan tycka är rimligt. Här finns ett ganska roligt script för jQuery som på ett tydligt sätt talar om för dina besökare att de har en föråldrad webbläsare och att de bör byta.

Läs också

jQuery för iphone

jQuery är ett snabbt och väldigt komprimerat javascriptbibliotek som underlättar och snabbar upp webbutveckling. Några saker som jQuery är är väldigt bra på är HTML och DOM modifikation, animeringar och AJAX.

Om du inte har hunnit med att titta närmare på jQuery så är det nog dags nu. På designskolan.net finns en bra nybörjarguide.

Det finns en mängd plugins som utökar jQuerys funktionalitet och nu har det äntligen kommit en väldigt intressant sådan för utveckling mot iPhone och iPod Touch. Namnet är jQTouch och utvecklaren heter David Kaneda. Du hittar jQTouch här. Läs mer

Kommer snart-sidan

Ni som var med från början när det hela med webb och IT begav sig kommer säkert ihåg alla dessa webbsidor som endast innehöll textraden ”kommer snart”. Geocities, Spray och alla andra ”gratis” webbhotell gjorde sitt för att etablera detta citat till en ISO-standard för hur nya webbsidor skulle se ut.

Under 90-talet när detta var populärt fick man lära sig att en webbsida med någon liknande text troligtvis aldrig skulle bli klar. Idag brukar det se annorlunda ut.

En kommer snart-sidan fyller ett mycket viktigt syfte: att låta folk veta att du jobbar på något, men att det inte är riktigt klart än. Naturligtvis kan du enkelt skapa din webbplats eller webbapplikation lokalt och på så sätt aldrig behöva oroa dig för att en kommer snart-sida. Men för att ditt nya projektet ska bli framgångsrikt måste du få folk intresserade långt innan du startar. Läs mer